Sposób przygotowania:
Pianka porzeczkowo czekoladowaETAP 1:
Białka ubijam na sztywno dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam.
Dodaję przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mieszam delikatnie od spodu.
Formę o wymiarach 24x24 wykładam papierem do pieczenia jej dno i wylewam ciasto.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 15 minut góra dół.
ETAP 2:
Do garnka wlewam śmietanę, dodaję czekoladę kawałki i podgrzewam na wolnym ogniu aż czekolada rozpuści się. Jak przestygnie wstawiam do lodówki na dwie godziny.
Mascarpone ucieram mikserem i dodaję stopniowo czekoladową masę.
ETAP 3:
Na biszkopt wylewam krem czekoladowy.
ETAP 4:
Porzeczki umyte i obrane rozdrabniam mikserem. Przecieram przez sitko na mus.
Białka przelewam do miski metalowej, i ubijam na sztywno, dodaję cukier i ubijam na parze co jakiś czas zdejmując miskę z garnka.
Ubijam około pięć minut. Żelatynę rozpuszczam w kilku łyżkach musu porzeczkowego i dodaję do reszty musu.
Wlewam stopniowo do wystudzonych białek i ubijam cały czas.
ETAP 5:
Piankę porzeczkową wylewam na krem czekoladowy i chłodzę w lodówce dwie godziny.
Wykładam na piankę obrane porzeczki i zalewam lekko tężejącą galaretką którą rozpuściłam w 1 i 1/2 szklance wody.
Po stężeniu dekoruję śmietaną ubitą, kulkami czekoladowymi
SylaUla