Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pieczarki z mini kotlecikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Można robić od początku lub wykorzystać już usmażone małe kotleciki .

Pieczarki z mini kotlecikami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczarki z mini kotlecikami

 

  • 25 dag mięsa mielonego mieszanego ( wieprzowo-wołowe )
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • bułka tarta
  • 2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • maggi w płynie
  • sól
  • 1 Mini kostka Pietruszka Knorra
  • olej z pestek winogron
  • 1 łyżka masła
  • 9 dużych pieczarek
  • 9 pomidorków koktajlowych
  • listki bazylii lub mięty do dekoracji
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki 30 %

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki z mini kotlecikami
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na rumiano na 2 łyżkach oleju . Mięsozmieszać z jajkiem , cebulą , 5 łyżkami bułki tartej , rozkruszoną mini kostką Pietruszka , majerankiem , 2 łyżkami wody . Masę na kotlety doprawić do smaku maggi . Formować małe kotlety ( ok. 9 sztuk ) . Panierować w bułce tartej . Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron . Oczyścić pieczarki i smażyć na 3 łyżkach oleju na rumiano . Gdy będą już rumiane dodać masło .Posolić i popieprzyć , a na patelnię wlać śmietankę .Ogrzewać aż sos się zredukuje . Doprawić go do smaku maggi . Podaję kładąc na każdą pieczarkę ( położoną dnem do góry )kotlet iprzypinam go wykałaczką . Nabijam na nie ( wykałaczki ) listki bazylii ( mięty , pietruszki ) , a na to pomidorek koktajlowy . Podaję oblane sosem ze smażenia ze śmietanką w którym są ogonki z pieczarek ( dobrze jest przekroić je na 2-4 części ) .
Pieczarki z mini kotlecikami
Mielone wyrobić dokładnie z jajkiem i przyprawami + tarta bułka
Pieczarki z mini kotlecikami
Uformowane kotleciki panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron
Pieczarki z mini kotlecikami
Kapelusze pieczarek usmażyć na rumiano ( trzonki też )
Pieczarki z mini kotlecikami
Kotleciki układać na odwróconych kapeluszach pieczarek . Udekorować