Sposób przygotowania:
Pieczarkowe paszteciki
Farsz: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i ścieramy na grubej tarce. Pieczarki i cebule dusimy na oliwie. Kostkę grzybową rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody, dodać bułkę tartą i żółtko i wymieszać. Dodać do pieczarek, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ubić pianę z białka i delikatnie wymieszać z farszem. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, masło i posiekać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać lekko podgrzane mleko i wymieszać. Drożdze i jajko dodajemy do ciasta i zagniatamy. Formujemy kulkę którą wkładamy do woreczka i zanurzamy w arnku z zimną wodą. Po wypłynięciu ciast na wierzch wyciągamy, ponownie zagniatamy podsypując mąki i wałkujemy. Rozwałkowane ciasto kroimy na prostokąty, na środek każdego nakładamy łyżkę farszu i zwijamy. Przygotowane paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce, aby troszkę wyrosły. Po tym czasie smarujemy po wierzchu roztrzepanym żółtkiem i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni.
iziona
kasiunia.1981