szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Pieczarkowe paszteciki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wykorzystałam przepis znaleziony w internecie, lekko zmodyfikowałam. Wyszły bardzo dobre.

Pieczarkowe paszteciki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczarkowe paszteciki

 

Sposób przygotowania:

Pieczarkowe paszteciki
Farsz: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i ścieramy na grubej tarce. Pieczarki i cebule dusimy na oliwie. Kostkę grzybową rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody, dodać bułkę tartą i żółtko i wymieszać. Dodać do pieczarek, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ubić pianę z białka i delikatnie wymieszać z farszem. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, masło i posiekać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać lekko podgrzane mleko i wymieszać. Drożdze i jajko dodajemy do ciasta i zagniatamy. Formujemy kulkę którą wkładamy do woreczka i zanurzamy w arnku z zimną wodą. Po wypłynięciu ciast na wierzch wyciągamy, ponownie zagniatamy podsypując mąki i wałkujemy. Rozwałkowane ciasto kroimy na prostokąty, na środek każdego nakładamy łyżkę farszu i zwijamy. Przygotowane paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce, aby troszkę wyrosły. Po tym czasie smarujemy po wierzchu roztrzepanym żółtkiem i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni.
Pieczarkowe paszteciki
Składniki podstawowe czyli pieczarki, mąka, jajka, drożdze...
Pieczarkowe paszteciki
Pieczarki podsmażamy, zagęszczamy bułką tartą z bulionem.
Pieczarkowe paszteciki
Ciasto wałkujemy i kroimy na prostokąty i nakładamy farsz.
Pieczarkowe paszteciki
Paszteciki przed upieczeniem.