katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Pieczarkowe placuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jeden ze sposobów na wykorzystanie ziemniaków od obiadu.

Pieczarkowe placuszki

Składniki:

Pieczarkowe placuszki

 

Sposób przygotowania:

Pieczarkowe placuszki
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie (ja wykorzystałam ziemniaki które zostały mi od obiadu). Ugotowane ziemniaki trzeba dobrze utłuc. Pieczarki myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki wykładamy na patelnię, gdy puszczą sok, trzeba odparować, dodać masło, cebulkę, przesmażyć i przestudzić. Do ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, drobno pokrojoną pietruszkę oraz pieczarki. Wyrabiamy masę, doprawiamy do smaku solą. Na patelni rozgrzewamy olej. Z przygotowanej masy formujemy kuleczki, rozpłaszczamy, smażymy z obu stron na rumiano.

Tagi:

jajko jajka