zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pieczeń boczkowo pieczarkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pieczeń można podać zarówno na ciepło jak i na zimno. My wolimy na zimno do chleba.

Pieczeń boczkowo pieczarkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczeń boczkowo pieczarkowa

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń boczkowo pieczarkowa
Pieczarki i boczek zmielić osobno maszynką do mięsa na średniej grubości sitku. Na patelni roztopić masło. Wrzucić zmielone pieczarki i smażyć około 3-4 minuty. Lekko je przestudzić i dodać do wcześniej zmielonego boczku. Dodać pozostałe składniki, wyrobić masę. Przygotować foremkę keksową : wysmarować ją olejem i wysypać tartą bułką. Do foremki przełożyć masę i wyrównać powierzchnię. Na wierzch dodatkowo wylać 1/4 szk wody. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 45-50 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić, po czym przełożyć do innego naczynia. Podawać na ciepło z sosem np. pieczarkowym lub na zimno do pieczywa.
Pieczeń boczkowo pieczarkowa
Dodać pozostałe składniki i wyrobić masę.
Pieczeń boczkowo pieczarkowa
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 45-50 minut..
Pieczeń boczkowo pieczarkowa
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić, po czym przełożyć do innego naczynia..
Pieczeń boczkowo pieczarkowa
Podawać na ciepło z sosem np. pieczarkowym lub na zimno do pieczywa..