Sposób przygotowania:
Pieczeń jęczmienno-mięsna Eli
Kaszę gotować przez 15 minut w 5 szklankach wrzącej, osolonej wody i ostudzić. Paprykę umyć, usunąć szypółkę, pestki i miąższ pokroić w kostkę. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Obrane cebule pokroić w drobną kostkę i seszklić na gorącym oleju. Do kaszy dodać mięso, cebulę, czosnek, jajka, przyprawy, paprykę i dokładnie wymieszać. Dwie formy keksówki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do keksówek wyłożyć masę i ugnieść, żeby w środku nie było powietrza.Wierzch pieczeni posmarować keczupem. Piec przez około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C (z termoobiegiem 170 stopni). Po wyjęciu z piekarnika pokroić na grube plastry, ułożyć na talerzach i polać sosem. Smacznego! Ja podałam z sosem paprykowym. https://gotujmy.pl/sos-paprykowy-eli,przepisy-papryka-przepis,180624.html
marietta