Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pieczeń wieprzowa (Rosja)

  • 1
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Przygotować marynatę z octu, oleju, madery dodając pokrajaną cebulę, pieprz, listek

Pieczeń wieprzowa (Rosja)

Składniki:

Pieczeń wieprzowa (Rosja)

 

  • 1,5 kg wieprzowiny od szynki
  • 2-3 łyżki tartego czarnego chleba
  • otarta skórka z cytryny
  • sól
  • Marynata:
  • 1 szkl octu 6%
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 szkl madery
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy
  • estragon
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżki mąki
  • 2 kostki bulionowe
  • sok cytrynowy
  • sól

Sposób przygotowania:

Pieczeń wieprzowa (Rosja)
Przygotować marynatę z octu, oleju, madery dodając pokrajaną cebulę, pieprz, listek laurowy, sól i szczyptę estragonu. Wymieszać i włożyć do niej mięso na 2-3 dni. Następnie piec je w piekarniku (lub na rożnie) polewając marynatą. gdy pieczemy na ruszcie lub rożnie należy dokończyć pieczenie w rondlu, pod przykryciem, podlewając sosem z mięsa. pod koniec pieczenia posypać mięso tartym chlebem i skórką cytrynową. Juz wtedy więcej nie polewac sosem. Następnie przyrządzić sos: z masła i mąki zrobić zasmażkę, potem rozprowadzić ją sosem z pieczeni i rozpuszczonymi w nim kostkami bulionowymi., dodać sok z cytryny, sól i zagotować.