Sposób przygotowania:
Pieczeń wołowa
Mięso oczyszczone z tłuszczu umyć i osuszyć . Następnie 3-4 ząbki czosnku przecisnąc przez praskę , wymieszać z solą ( 2 - 3 łyzeczki w zależności ile mięsa mamy)rozgniecionymi ziarenkami ziela i listka laur. i natrzeć dokładnie sztukę mięsa, Pozostałymi ząbkami czosnku naszpikować mięso ,posypać roztartym w dłoniach majerankiem i rozmarynem , polać olejem -zostawić na 2 godz a najlepiej na całą noc. Po tym czasie włożyć mięso do żaroodpornego naczynia, kostkę mięsną rozpuścić w wodzię podlać mięsko , przykryć pokrywą i wstawić do zimnego pieca. Piec najpierw w temper, 220*C przez pół godz następnie zmniejszyć temper. do 170 *C i piec jeszcze ok. 1,5 godz.. Takie mięsko jest soczyste i aromatyczne. Wywar z pieczeni wykorzystać do sosu.
luna