robertjankopp

robertjankopp

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Pieczeń wołowa z farszem grzybowym.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pieczeń podajemy wybitnie z buraczkami na ciepło i kaszą gryczaną na sypko.

Pieczeń wołowa z farszem grzybowym.

Składniki:

Pieczeń wołowa z farszem grzybowym.

 

 

  • farsz
  • do zrazów
  • .
  • 5 dkg suszonych grzybów
  • 5dkg tłustego wędzonego boczku
  • 2 cebule.
  • łyżka bułki tartej.
  • 1jajko.
  • łyżka kwaśnej śmietany.
  • łyżka posiekanej natki pietruszki.
  • sól i pieprz do smaku.

 

  • Do pieczenia
  • 1 duża marchew.
  • 1 duża pietruszka.
  • 1/2 średniej selery.
  • 1 duża cebula.
  • 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina.

Sposób przygotowania:

Pieczeń wołowa z farszem grzybowym.
Mięso kładziemy na dużą deskę,nacinamy wzdłuż nożem ale nie do końca.
otwieramy jak książkę przykrywamy woreczkiem foliowym aby nie opryskać mięsem.
Rozbijamy na grubość 0,5cm
skrapiamy sokiem z całej cytryny.

farsz-
Grzyby suszone gotujemy w 2 szklankach wody do miękkości.
Po ugotowaniu powinna zostać 1 szklanka wywaru.
grzyby zmielić przez maszynkę z dodatkiem wędzonego boczku.
cebule pokroić w kostkę i zeszklić w odrobinie masła
łączymy ze zmielonymi grzybami i boczkiem,dodajemy bułkę tartą,jajko,łyżkę kwaśnej śmietany,natkę pietruszki sporą szczyptę pieprzu,sól do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę.

Farszem pokrywamy równomiernie mięso,zwijamy ciasno,brzegi zawinąć żeby farsz w czasie pieczenia i duszenia
nam nie wyleciał.Pieczeń związujemy bawełnianą nicią solimy ze wszystkich stron i obrumieniamy ze wszystkich stron w silnie rozgrzanym maśle.
Pieczeń wyjmujemy na chwilę z brytfanki,do niej wrzucamy teraz drobno pokrojone warzywa.
Na jarzynę kładziemy obrumienione mięso i podlewamy wywarem z grzybów uzupełniając od czasu do czasu wodą.dusimy w przykrytej brytfance na małym ogniu około30 min.Po tym czasie przekładamy brytfankę do piekarnika ,uprzednio polewając mięso winem i dopiekamy do miękkości.
Po upieczeniu kroimy na plastry nie zbyt cienkie.
Polewamy przetartym przez sitko sosem.