Sposób przygotowania:
Pieczeń wołowa z farszem grzybowym.
Mięso kładziemy na dużą deskę,nacinamy wzdłuż nożem ale nie do końca.
otwieramy jak książkę przykrywamy woreczkiem foliowym aby nie opryskać mięsem.
Rozbijamy na grubość 0,5cm
skrapiamy sokiem z całej cytryny.
farsz-
Grzyby suszone gotujemy w 2 szklankach wody do miękkości.
Po ugotowaniu powinna zostać 1 szklanka wywaru.
grzyby zmielić przez maszynkę z dodatkiem wędzonego boczku.
cebule pokroić w kostkę i zeszklić w odrobinie masła
łączymy ze zmielonymi grzybami i boczkiem,dodajemy bułkę tartą,jajko,łyżkę kwaśnej śmietany,natkę pietruszki sporą szczyptę pieprzu,sól do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę.
Farszem pokrywamy równomiernie mięso,zwijamy ciasno,brzegi zawinąć żeby farsz w czasie pieczenia i duszenia
nam nie wyleciał.Pieczeń związujemy bawełnianą nicią solimy ze wszystkich stron i obrumieniamy ze wszystkich stron w silnie rozgrzanym maśle.
Pieczeń wyjmujemy na chwilę z brytfanki,do niej wrzucamy teraz drobno pokrojone warzywa.
Na jarzynę kładziemy obrumienione mięso i podlewamy wywarem z grzybów uzupełniając od czasu do czasu wodą.dusimy w przykrytej brytfance na małym ogniu około30 min.Po tym czasie przekładamy brytfankę do piekarnika ,uprzednio polewając mięso winem i dopiekamy do miękkości.
Po upieczeniu kroimy na plastry nie zbyt cienkie.
Polewamy przetartym przez sitko sosem.
otwieramy jak książkę przykrywamy woreczkiem foliowym aby nie opryskać mięsem.
Rozbijamy na grubość 0,5cm
skrapiamy sokiem z całej cytryny.
farsz-
Grzyby suszone gotujemy w 2 szklankach wody do miękkości.
Po ugotowaniu powinna zostać 1 szklanka wywaru.
grzyby zmielić przez maszynkę z dodatkiem wędzonego boczku.
cebule pokroić w kostkę i zeszklić w odrobinie masła
łączymy ze zmielonymi grzybami i boczkiem,dodajemy bułkę tartą,jajko,łyżkę kwaśnej śmietany,natkę pietruszki sporą szczyptę pieprzu,sól do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę.
Farszem pokrywamy równomiernie mięso,zwijamy ciasno,brzegi zawinąć żeby farsz w czasie pieczenia i duszenia
nam nie wyleciał.Pieczeń związujemy bawełnianą nicią solimy ze wszystkich stron i obrumieniamy ze wszystkich stron w silnie rozgrzanym maśle.
Pieczeń wyjmujemy na chwilę z brytfanki,do niej wrzucamy teraz drobno pokrojone warzywa.
Na jarzynę kładziemy obrumienione mięso i podlewamy wywarem z grzybów uzupełniając od czasu do czasu wodą.dusimy w przykrytej brytfance na małym ogniu około30 min.Po tym czasie przekładamy brytfankę do piekarnika ,uprzednio polewając mięso winem i dopiekamy do miękkości.
Po upieczeniu kroimy na plastry nie zbyt cienkie.
Polewamy przetartym przez sitko sosem.
evita0007
Natala1210
haniakson
reniakopp