wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Klops warzywno mięsny z sosem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne zdrowe danie - idealne na ciepło jak i również na zimno do kanapki:)

Klops warzywno mięsny z sosem.

Składniki:

Klops warzywno mięsny z sosem.

 

Sposób przygotowania:

Klops warzywno mięsny z sosem.
KLOPS:

Bakłażana pokroić w krążki, posolić, odstawić na ok 15 minut aż wypuści soki, następnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym,

W międzyczasie ugotować ryż i kasze w lekko osolonej wodzie, odstawić do wystudzenia.



Filet z indyka umyć, zmielić lub drobno posiekać Pokroić warzywa w kosteczkę: cukinię, paprykę, bakłażana i cebulę, następnie poddusić je ( z wyjątkiem papryki) na łyżce oleju do miękkości.



Połączyć mięso z większą połową uduszonych warzyw, papryką, ryżem i kaszą, jajkami, przyprawić solą, pieprzem.



Masę mięsno warzywną włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 40 minut.



SOS POMIDOROWY:

Pomidory sparzyć, obraź, pokroić. Dodać do reszty uduszonych warzyw razem z wyciśniętym czosnkiem i dusić pod przykryciem ok 10 minut. Gotowy sos zmiksować, przyprawić solą pieprzem odrobina cukru.



Gotowego, lekko przestudzonego klopsa wyjąć z foremki, pokroić w plastry, podawać z sosem:) Smacznego!