Sposób przygotowania:
Klops warzywno mięsny z sosem.
KLOPS:
Bakłażana pokroić w krążki, posolić, odstawić na ok 15 minut aż wypuści soki, następnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym,
W międzyczasie ugotować ryż i kasze w lekko osolonej wodzie, odstawić do wystudzenia.
Filet z indyka umyć, zmielić lub drobno posiekać Pokroić warzywa w kosteczkę: cukinię, paprykę, bakłażana i cebulę, następnie poddusić je ( z wyjątkiem papryki) na łyżce oleju do miękkości.
Połączyć mięso z większą połową uduszonych warzyw, papryką, ryżem i kaszą, jajkami, przyprawić solą, pieprzem.
Masę mięsno warzywną włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 40 minut.
SOS POMIDOROWY:
Pomidory sparzyć, obraź, pokroić. Dodać do reszty uduszonych warzyw razem z wyciśniętym czosnkiem i dusić pod przykryciem ok 10 minut. Gotowy sos zmiksować, przyprawić solą pieprzem odrobina cukru.
Gotowego, lekko przestudzonego klopsa wyjąć z foremki, pokroić w plastry, podawać z sosem:) Smacznego!
Bakłażana pokroić w krążki, posolić, odstawić na ok 15 minut aż wypuści soki, następnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym,
W międzyczasie ugotować ryż i kasze w lekko osolonej wodzie, odstawić do wystudzenia.
Filet z indyka umyć, zmielić lub drobno posiekać Pokroić warzywa w kosteczkę: cukinię, paprykę, bakłażana i cebulę, następnie poddusić je ( z wyjątkiem papryki) na łyżce oleju do miękkości.
Połączyć mięso z większą połową uduszonych warzyw, papryką, ryżem i kaszą, jajkami, przyprawić solą, pieprzem.
Masę mięsno warzywną włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 40 minut.
SOS POMIDOROWY:
Pomidory sparzyć, obraź, pokroić. Dodać do reszty uduszonych warzyw razem z wyciśniętym czosnkiem i dusić pod przykryciem ok 10 minut. Gotowy sos zmiksować, przyprawić solą pieprzem odrobina cukru.
Gotowego, lekko przestudzonego klopsa wyjąć z foremki, pokroić w plastry, podawać z sosem:) Smacznego!