Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Pieczona ryba

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna,naprawdę godna polecenia!

Pieczona ryba

Składniki:

Pieczona ryba

 

  • 1 średniej wielkości ulubiona ryba,
  • 1 cytryna,
  • 3-4 gałązki natki pietruszki,
  • sól i pieprz;
  • sos;
  • 1kg,pomidorów,
  • 15szt.zielonych oliwek nadziewanych papryką,
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 strąk papryki,
  • 1-2 papryczki chili,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 6 łyżek oliwy
  • oregano,
  • tymianek,
  • majeranek,
  • listek laurowy.

Sposób przygotowania:

Pieczona ryba
Rybę sprawić, oprószyć tak w środku jak i na zewnątrz solą i pieprzem. Rybę ułożyć w nasmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu, skropić sokiem z cytryny i włożyć do środka gałązki natki, odstawić na 30min. Sos: cebulę i czosnek posiekać, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Oliwki pokroić w plasterki, paprykę oraz chili drobno pokroić. W rondlu rozgrzać oliwę zeszklić na niej cebulę i czosnek, dodać pomidory, oliwki, paprykę, chili i kapary, doprawić ziołami solę i pieprzem. Włożyć listek laurowy dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 30min. Rybę zalać sosem, i zapiekać pod przykrycie ok. 30min. w 180"C, na 10 min przed końcem odkryć.