Sposób przygotowania:
Pieczona ryba
Rybę sprawić, oprószyć tak w środku jak i na zewnątrz solą i pieprzem. Rybę ułożyć w nasmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu, skropić sokiem z cytryny i włożyć do środka gałązki natki, odstawić na 30min. Sos: cebulę i czosnek posiekać, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Oliwki pokroić w plasterki, paprykę oraz chili drobno pokroić. W rondlu rozgrzać oliwę zeszklić na niej cebulę i czosnek, dodać pomidory, oliwki, paprykę, chili i kapary, doprawić ziołami solę i pieprzem. Włożyć listek laurowy dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 30min. Rybę zalać sosem, i zapiekać pod przykrycie ok. 30min. w 180"C, na 10 min przed końcem odkryć.
msewka