buciol78

buciol78

Szef Kuchni
[Przepisów: 71]

Pieczone holubice w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wyśmienite,pieczone,palce lizać.Polecam

Pieczone holubice w sosie pieczarkowym

Składniki:

Pieczone holubice w sosie pieczarkowym

 

  • Gołąbki:

 

  • 1 duża kapusta biała
  • 1 kg. mięsa mielonego mieszanego (woł-wiep.)
  • 3 paczki ryżu białego długoziarnistego
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka margaryny do smażenia
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól,pieprz,magii,majeranek do smaku
  • 3-4 liść laurowy,ziele angielskie
  • Sos:

 

  • 300g. pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka koncentratu grzybowego
  • 1 pęczek pietruszki zielonej
  • 100ml. śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200ml. bulionu (może być z kostki rosołowej)
  • 1 łyżka masła
  • sól,pieprz,magii do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pieczone holubice w sosie pieczarkowym
Z kapusty wycinamy głąba ostrym nożem.Wrzucamy kapustę do dużego garnka z gotującą lekko osoloną wodą i blanszujemy kapustę,co jakiś czas wyjmujemy odchodzące z blanszowane liście.Ryż gotujemy na w pół miękko,odcedzamy ,odstawiamy do ostygnięcia.W między czasie cebulę obieramy,kroimy w kostkę i smażymy na maśle rumiany kolor.Ryż,mięso,cebulę mieszamy wszystko razem i doprawiamy do smaku.Porcjujemy. Z blanszowane i ostudzone liście rozkładamy na blacie (sprawdzamy czy niema liść większych dziur),rozbijamy tłuczkiem(nie za mocno)łodygę liścia,nakładamy farsz zwijamy gołąbki,układamy ciasno w rondlu lub w blaszce ,smarujemy każdego gołąbka przecierem pomidorowym,posypujemy delikatnie vegetą.Zalewamy do połowy wodą,przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika zagrzanego do 180C na co najmniej 1.5 godz.Na półgodziny przed końcem pieczenia zdejmujemy folię ,aby gołąbki dostały koloru i się zrumieniły (oczywiście pilnujemy poziom wody).SOS: Pieczarki płuczemy i siekamy w plasterki.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę,smażymy na maśle,gdy się cebulka zrumieni dodajemy pieczarki i razem wszystko smażymy aż pieczarki puszczą wodę,dodajemy koncentrat grzybowy,posiekaną zieloną pietruszkę.Całość smażymy na średnim ogniu ok 5minut.Podsypujemy mąką mieszamy,zalewamy bulionem (może być z duszenia się gołąbków).Zagotowujemy sosik,doprawiamy do smaku,śmietanę hartujemy,wlewamy do sosu.Zmniejszamy płomień i redukujemy sos przez ok.10min.Sprawdzamy smak.Na talerz dajemy gołąbki polewamy obficie sosem,posypujemy natką pietruszki.Gołąbki można podawać z tłuczonymi ziemniakami,lub z pieczywem.SMACZNEGO.

Tagi:

ryż mięso sosy