Sposób przygotowania:
Pieczone holubice w sosie pieczarkowym
Z kapusty wycinamy głąba ostrym nożem.Wrzucamy kapustę do dużego garnka z gotującą lekko osoloną wodą i blanszujemy kapustę,co jakiś czas wyjmujemy odchodzące z blanszowane liście.Ryż gotujemy na w pół miękko,odcedzamy ,odstawiamy do ostygnięcia.W między czasie cebulę obieramy,kroimy w kostkę i smażymy na maśle rumiany kolor.Ryż,mięso,cebulę mieszamy wszystko razem i doprawiamy do smaku.Porcjujemy. Z blanszowane i ostudzone liście rozkładamy na blacie (sprawdzamy czy niema liść większych dziur),rozbijamy tłuczkiem(nie za mocno)łodygę liścia,nakładamy farsz zwijamy gołąbki,układamy ciasno w rondlu lub w blaszce ,smarujemy każdego gołąbka przecierem pomidorowym,posypujemy delikatnie vegetą.Zalewamy do połowy wodą,przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika zagrzanego do 180C na co najmniej 1.5 godz.Na półgodziny przed końcem pieczenia zdejmujemy folię ,aby gołąbki dostały koloru i się zrumieniły (oczywiście pilnujemy poziom wody).SOS: Pieczarki płuczemy i siekamy w plasterki.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę,smażymy na maśle,gdy się cebulka zrumieni dodajemy pieczarki i razem wszystko smażymy aż pieczarki puszczą wodę,dodajemy koncentrat grzybowy,posiekaną zieloną pietruszkę.Całość smażymy na średnim ogniu ok 5minut.Podsypujemy mąką mieszamy,zalewamy bulionem (może być z duszenia się gołąbków).Zagotowujemy sosik,doprawiamy do smaku,śmietanę hartujemy,wlewamy do sosu.Zmniejszamy płomień i redukujemy sos przez ok.10min.Sprawdzamy smak.Na talerz dajemy gołąbki polewamy obficie sosem,posypujemy natką pietruszki.Gołąbki można podawać z tłuczonymi ziemniakami,lub z pieczywem.SMACZNEGO.