Sposób przygotowania:
Pieczone kotleciki z soczewicą i pieczarkami
Soczewicę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Pieczarki umyć i drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię, po czym posolić i przykryć. Gdy puszczą wodę, dodać drobno pokrojoną cebulę. Całość dusić na małym ogniu do przyciemnienia koloru i zmiękczenia grzybów i cebuli. Następnie przyrządzoną soczewicę i pieczarki z cebulą ostudzić. Do ostudzonych dodać posiekany siemię, szczypiorek i natkę pietruszki. Wsypać wszystkie przyprawy i wlać sos sojowy. Dokładnie wymieszać. Dodać jajka i bułkę tartą. Wymieszać. Z gotowej masy formować niewielkie kotleciki, podobne do kotletów mielonych, i układać na blasze. Tak przyrządzone piec w piekarniku w temp. 180 st. C przez ok. 35-40 min. W połowie pieczenia można przełożyć je na drugą stronę.
Pieczarki umyć i drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię, po czym posolić i przykryć. Gdy puszczą wodę, dodać drobno pokrojoną cebulę. Całość dusić na małym ogniu do przyciemnienia koloru i zmiękczenia grzybów i cebuli. Następnie przyrządzoną soczewicę i pieczarki z cebulą ostudzić. Do ostudzonych dodać posiekany siemię, szczypiorek i natkę pietruszki. Wsypać wszystkie przyprawy i wlać sos sojowy. Dokładnie wymieszać. Dodać jajka i bułkę tartą. Wymieszać. Z gotowej masy formować niewielkie kotleciki, podobne do kotletów mielonych, i układać na blasze. Tak przyrządzone piec w piekarniku w temp. 180 st. C przez ok. 35-40 min. W połowie pieczenia można przełożyć je na drugą stronę.