Sposób przygotowania:
Pieczone paszteciki z mięsem i pieczarkamiETAP 1:
1. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać cukier, mleko i dokładnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, masło, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
ETAP 2:
2. Masa mięsna:
Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze części, a cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać pieczarki
i smażyć kilka minut. Następnie dodać cebulę, czosnek i jeszcze chwilę razem smażyć na małym ogniu. Pod koniec smażenia doprawić solą, pieprzem, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Bułkę zalać mlekiem i moczyć około 1 godzinę. Po tym czasie dokładnie odcisnąć nadmiar mleka.
Mięso gotowane z kurczaka, przesmażone pieczarki z cebulą i bułkę zmielić maszynką do mielenia mięsa. Wszystko przełożyć do miski, dodać jajko i białka i całość dokładnie wyrobić. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
ETAP 3:
3. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1cm. Następnie nożem pokroić na prostokąty o wymiarach 10x6cm. Na każdym prostokącie ułożyć farsz i zlepić w rolkę. Gotowe paszteciki ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do lekkiego wyrośnięcia, a następnie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem.
ETAP 4:
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
zbysiowa