Sposób przygotowania:
Pieczone ziemniakiZiemniaki obrać. Jeśli są małe, to pozstawić je w całości, jeśli większe - przekroić na połówki. Wrzucić do osolonego wrzątku i pogotawać około 10 minut, żeby lekko zmiękły, ale nie ugotowały się.
Włączyć piekarnik i nagrzać go do temperatury ok. 200 st.
Wylać wodę z garnka, a garnkiem potrząsnąc energicznie kilka razy tak, by wierzchnia warstwa ziemniaków pokruszyła się lekko. Następnie ziemniaki wyrzucić na blachę do pieczenia, skropić obficie oliwą i posypać ziołami.
Blachę wstawić do piekarnika na około pół godziny, co jakiś czas sprawdzając czy ziemniaki już są całkiem miękkie. Na ich powierzchni powinna utworzyć się smakowita skorupka.
Ziemniaki są doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs i innych dań.
pbaggio
zabaione22
Dominisia
kasiula
pasibrzuch
Justysia12040
paula20248
kaha87ha
karita
Diziak
mirek2252
Mysiunia
aby byly chrupiace i pachnące:) a na grilu zwykle miejsca brakuje na ziemniaczki wiec fajnie ze mozna w piekarniku zrobic:)
Kamila123
Izzie
Anastazja324
Gość
Wlać wodę z garnka, "
wlac wode z garnka do piekarnika? hehe chyba po prostu wylac wode co? ;)
anika354
anika354
paulka104
Fantagiro
Ja ciut zmodyfikowałam przepis i dodałam poszatkowane dwie cebuli i ząbek czosnku. Pychota :D
Olek Chełmno