Pieczony boczek w ziołach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nie będzie zbyt dietetycznie, ale w końcu mamy karnawał, więc możemy zaszaleć. Bohaterem wpisu jest boczek, doskonale pasuje na karnawałowy stół.

Pieczony boczek w ziołach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczony boczek w ziołach

 

  • 1000-1200 g boczku wieprzowego ze skórą
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • sól morska
  • siatka wędliniarska

 

Sposób przygotowania:

Pieczony boczek w ziołach
Czosnek obieramy, kroimy ząbki na pół lub na ćwiartki. Zioła mieszamy w miseczce. Mięso płuczemy, wycieramy do sucha. Od strony skóry nacinamy je delikatnie w kratkę. Boczek solimy i nacieramy ziołami. Ostrym czubkiem noża robimy w nacięcia (od wewnętrznej strony) i wpychamy w nie kawałki czosnku. Mięso rolujemy skórą do zewnątrz i wkładamy do siatki. Boczek wkładamy do szklanego naczynia, w którym będzie pieczony i odstawiamy w chłodne miejsce na 8-12 godzin. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy do niego boczek w przykrytym naczyniu i pieczemy przez 80 minut. Mięso odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Tłuszcz i galaretkę, która zostanie w naczyniu możemy wykorzystać na przykład do bigosu.
Pieczony boczek w ziołach
Mięso nacieramy ziołami wkładamy do siatki
Pieczony boczek w ziołach
Pieczemy w naczyniu pod przykryciem przez 80 minut
Pieczony boczek w ziołach
Gdy boczek całkowicie wystygnie kroimy go w plastry