Sposób przygotowania:
Pieczony Klops z Frytkami
Filety zmielić ,dodać posiekaną cebulkę,oliwę, namoczoną w rosole bułkę,sól i pieprz do smaku ,rozkłócone jajko .Mięso wyrobić na jednolitą masę,uformować cztery kotlety i ułożyć na blaszce do pieczenia. Ziemniaki i marchew obrać i pokroić na grube frytki .Cebule obrać i pokroić na ćwiartki.Wszystkie warzywa porządnie skropić oliwą ,posolić, popieprzyć i wymieszać. Kotlety i warzywa piec na termoobiegu w 160 stopniach przez ok. pół godzinki.Klopsy i frytki muszą się przyrumienić. Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle z oliwą. Wlać śmietankę, rosół, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos mocno podgrzać i podawać. To danie podajemy z ulubioną sałatką.