edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pieczony sernik tiramisu

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Przepis na ten sernik znalazłam na blogu szczyptasoli.com, i muszę przyznać, że lepszego sernika dawno już nie jadłam, na czekoladowym spodzie, kremowy, obłędnie pachnący kawą… Pracochłonny, lecz mimo to polecam!

Pieczony sernik tiramisu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony sernik tiramisu

 

  • SPÓD:
  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 8 dag miękkiego masła
  • 5 dag cukru
  • 1 jajko
  • 7 dag mąki pszennej
  • 15 dag podłużnych biszkoptów do tiramisu
  • NASĄCZENIE DO SPODU:
  • 2 łyżeczki żelatyny instant
  • 60 ml wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki rumu
  • MASA SEROWA:
  • 75 dag mascarpone
  • 50 dag twarogu trzykrotnie mielonego w wiaderku
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 5 jajek
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżki rumu
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • POLEWA:
  • 1/2 szklanki śmietany 18% do zup
  • 1 szklanka cukru
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 30 ml rumu

 

Sposób przygotowania:

Pieczony sernik tiramisu
SPÓD: Blaszkę o wymiarach 23x28 cm lub tortownice o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem. Czekoladę połamać na cząstki, stopić w misce w kąpieli wodnej. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę i stopioną czekoladę, wymieszać. Jajka ubić z kawą, dodać do utartego masła, całość krótko zmiksować. Masę wyłożyć do blaszki, wyrównać powierzchnię, na wierzchu ułożyć biszkopty. Piec 10 minut, wyjąć i odstawić. NASĄCZENIE: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać z kawą i rumem, lekko przestudzić, płynem nasączyć biszkopty zapieczone w cieście. MASA SEROWA: Mascarpone, twaróg, cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną krótko zmiksować, dodać po jednym jajku, śmietankę i rum. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać powierzchni, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem, następnie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni z termo obiegiem i piec jeszcze 80-90 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. POLEWA: W rondelku zagotować śmietanę z cukrem i gotować na wolnym ogniu około 12 minut bez przerwy mieszając, aż zacznie wyraźnie gęstnieć, dodać połamaną na małe kawałeczki czekoladę, kawę i rum. Gotować jeszcze około 5 minut pilnując, żeby się nie przypaliła. Stygnącą polewą udekorować wystudzone ciasto, odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
Pieczony sernik tiramisu
Do utartego masła, mąki i cukru, dodać ubite z kawą jajka.
Pieczony sernik tiramisu
Na wyrównanym cieście rozłożyć biszkopty.
Pieczony sernik tiramisu
Zapieczone biszkopty nasączyć przygotowanym płynem.
Pieczony sernik tiramisu
Jeszcze chwila i nie miałabym do czego zużyć przygotowanej polewy :)