Sposób przygotowania:
Piegusek przekładany owocami.
Stopione masło łączymy z olejem. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z dodatkiem łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszając dolewamy mleko z tłuszczem ( naprzemiennie). Na końcu dodajemy mak oraz pół szklanki rodzynków -mieszamy. Ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli, dodajemy ją do ciasta i delikatnie mieszamy. Wlewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemyw temperaturze około 180 stopni C przez około 50 minut. Ciasto powinno być rumiane, a patyczek po próbie suchy. Studzimy ciasto. Owoce obieramy, kroimy drobno i rozparowujemy z dodatkiem 2 łyżek wody. Wsypujemy galaretkę i podgrzewając mieszamy do jej rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałą część rodzynków startą skórkę z limonki - studzimy. Ciasto kroimy na pół, przekładamy owocami z galaretą. Odstawiamy ciasto, by masa owocowa stężała.
Netka
Natala1210