Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Aromatyczne pierniczki zdobione lukrem. Wymagają kilkutygodniowego leżakowania, aby skruszały.

Pierniczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierniczki

 

  • 1/2 szklanki miodu prawdziwego
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • lukier

Sposób przygotowania:

Pierniczki
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić zagłębienie i dodać wszystkie pozostałe składniki ,oprócz lukru. Zagnieść ciasto, które będzie dość twarde. Gdyby nie chciało się uformować należy dodać odrobinę śmietany. Rozwałkować ciasto na grubość ok 5 mm. nie cieniej, bo nie wyrosną. Wycinać dowolne kształty- u mnie same gwiazdki. Blaszkę do pieczenia oprószyć mąką i rozłożyć pierniczki. Piec w temperaturze 180*C przez ok 10 minut. Upieczone i wystudzone dowolnie polukrować. Po upieczeniu są twarde i wymagają leżakowania w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najlepiej włożyć jeszcze kawałek obranego jabłka. Smacznego!
Pierniczki
Wszystkie składniki na ciasto umieszczemy na stolnicy.
Pierniczki
Należy zagnieść dość twarde ciasto, ewentualnie dodać więcej śmietany.
Pierniczki
Z rozwałkowanego ciasta wycinać dowolne kształty.