peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 226]

Książka Kucharska: Aromatyczne świąteczne pierniczki

Pierniczki całuski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierniczki całuski to rewelacyjne świąteczne ciasteczka.

Pierniczki całuski

Składniki:

Pierniczki całuski

 

 

  • 0,5 szklanki płynnego miodu

 

  • 2 jaja

 

  • 0,5 szklanki cukru pudru

 

 

  • 1/2 łyżeczki sosy oczyszczonej

 

  • łyżka przypraw korzennych (cynamon, imbir, kardamon, goździki)

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki całuski
Miód wlewamy do niedużego garnka, dodajemy masło oraz cukier puder i podgrzewamy mieszając, do momentu uzyskania jednolitej masy. Zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy. Do masy dodajemy przesianą mąkę, jajko, sodę rozpuszczoną w łyżce letniej wody i przyprawy korzenne. Dokładnie mieszamy za pomocą miksera - około 10 minut (powinniśmy uzyskać gładkie, jednolite ciasto). Odstawiamy do schłodzenia, ale nie wstawiamy do lodówki.



Migdały parzymy wrzątkiem i pozbawiamy łupinek. Ciasto wyjmujemy na stolnicę i dobrze podsypując mąką chwilę wyrabiamy - powinno ładnie odchodzić od dłoni. Następnie rozwałkowujemy na grubość maksymalnie 0,5cm i wykrawamy ulubione kształty. Tak przygotowane pierniczki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na każdym układamy połówkę migdała i smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką wody. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 15 minut.