jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 483]

Pierniczki - choinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie ciasteczka pierniczki można długo przechowywać w zamkniętym szczelnie pojemniku metalowym lub szklanym.

Pierniczki - choinki Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Pierniczki - choinki

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki - choinki
Mąkę przesiać przez sito, dodać kakao, sodę, cukier, przyprawę do pierników, wymieszać.

Miód i masło roztopić i lekko podgrzać i wlać ostudzone do mąki.

Dodać jajka i zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na parę godzin lub na noc. Wyjąć i rozwałkować ciasto lekko podsypując mąką. Wycinać foremką choinkowe pierniczki, układać na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia i wstawić do piekarnika. Piec około 7 minut w 190 stopniach. Ostudzone ozdobić pisakami cukrowymi lub polukrować .

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku metalowym lub szklanym aby zmiękły.
Pierniczki - choinki
Wsypać przesianą mąkę, sodę, przyprawy korzenne i cukier
Pierniczki - choinki
Dodać jajka i miód wymieszany z masłem stopionym
Pierniczki - choinki
Wymieszać wszystkie składniki razem i wstawić na parę godzin do lodówki
Pierniczki - choinki
Wyjąć i rozwałkować ciasto podsypując lekko mąką i wykrawać foremką pierniczki - choinki
Pierniczki - choinki
Piec w piekarniku w 190 stopniach około 7 minut
Pierniczki - choinki
Ostudzone polukrować lub ozdobić pisakami cukrowymi
Pierniczki - choinki
Włożyć należy do pudełka metalowego lub słoika i szczelnie zamknąć aby zmiękły