Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Pierniczki (ciut bardziej) cynamonowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kolorowe, pachnące pierniki - nasze słodkie uzupełnienie świątecznej atmosfery.

Pierniczki (ciut bardziej) cynamonowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki (ciut bardziej) cynamonowe

 

  • 500g mąki orkiszowej jasnej
  • pół szklanki miodu malinowego
  • 1 jajko
  • pół szklanki syropu z agawy
  • łyżka masła + ilość potrzebna do natłuszczenia blaszki
  • pół łyżeczki sody
  • łyżeczka przyprawy do pierników + pół łyżeczki cynamonu
  • łyżka kakao
  • kolorowe pisaki lukrowe

Sposób przygotowania:

Pierniczki (ciut bardziej) cynamonowe
Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy przyprawę do pierników, cynamon, kakao, sodę oraz jajko. i robimy dołek. Miód upłynniamy w garnuszku lekko podgrzewając (można w kąpieli wodnej), dolewamy do niego syrop z agawy, mieszamy. Dolewamy do miski z resztą składników, mieszamy, wyrabiamy masę (w miarę potrzeby dosypując dodatkowo mąkę). Zagniecione ciasto rozwałkowujemy i wycinamy pierniczki. Układamy je na wysmarowanej masłem blaszce i pieczemy w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 160 stopni C. Upieczone pierniki studzimy i dekorujemy według uznania lukrowymi pisakami. Smacznego!
Pierniczki (ciut bardziej) cynamonowe
Przygotowania zaczynamy od mąki i kolejnego dodawania do niej suchych składników...
Pierniczki (ciut bardziej) cynamonowe
Miód oraz syrop z agawy - będzie słodko!
Pierniczki (ciut bardziej) cynamonowe
Wałkujemy, wycinamy, na wysmarowanej masłem blaszce układamy.
Pierniczki (ciut bardziej) cynamonowe
Warto przed pieczeniem zrobić przy pomocy rurki dziurki, które pozwolą nam na zawieszenie piernikow na choince.