Sposób przygotowania:
Pierniczki gwiezdne i księżycowe
Do dużej miski wsypać mąkę. W małym rondelku rozgrzać miód, dodać do mąki i szybko wymieszać. Dodać następnie cukier, sodę, kakao, przyprawę do piernika. Dodać masło i jajo, nadal mieszać drewniana łyżką. Mleko lekko podgrzać w rondelku po miodzie i dodać do masy. Dodać sos sojowy, wymieszać i całość wyłożyć na wysypany mąką blat. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie, podsypując mąką w razie potrzeby. Pierniczki zawsze wychodzą:) Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na grubość ok 3-4 mm. Wykrawać za pomocą szklanki lub foremek (np gwiazdek) dowolne kształty. Przekładać wycięte pierniczki na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 15 minut.Tak samo drugą partię. Gotowe udekorować lukrem( wymieszać cukier puder z gorącą wodą- im mniej wody- tym gęstszy i bardziej biały lukier). Suche pierniki trzymać w zamykanym pojemniku by nie wyschły. Można j e przygotować tydzień- dwa tyg.przed Świętami dekorować bezpośrednio przed podaniem w Wigilię.