gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Pierniczki korzenne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Świetna zabawa... Ja upiekłam te pierniczki a moje wnuki 6-letnia Oliwka i 10- letni Adrian dekorowali je. Byli bardzo szczęśliwi przy takiej zabawie.

Pierniczki korzenne Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierniczki korzenne

 

  • 50 dag maki
  • 15 dag margaryny
  • 13 dag miodu
  • 13 dag cukru
  • 3 jajka
  • 15 dag kakao
  • pół łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • pół łyżki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Pierniczki korzenne
W garnuszki rozpuścić miód z margaryną. Do tej masy (już przestudzonej) dodać utarte jajka z cukrem. Dokładnie wymieszać. Dodać do miski pozostałe składniki i wyrobić ciasto. To ciasto, które powstanie włożyć do lodówki (lub zamrażarki - 30 minut) na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć pokroić na 3 części i rozwałkować na ok. pół centymetra. Wykrawać ciasteczka. Piec ok. 15 minut w 175 st. Po upieczeniu ostudzić i ozdobić wg uznania. 
Pierniczki korzenne
Najpierw zrobiliśmy ciasto i włożyliśmy do zamrażarki
Pierniczki korzenne
Potem wykrawaliśmy ciasteczka i piekliśmy. Potem ozdabialiśmy