renatka1

renatka1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 545]

Pierniczki z mąki gryczanej i pszennej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 60
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W tym roku zdecydowałam się na upieczenie pierniczków z mieszanki maki gryczanej i pszennej, z miodem bez dodatku cukru do ciasta.

Pierniczki z mąki gryczanej i pszennej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierniczki z mąki gryczanej i pszennej

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki z mąki gryczanej i pszennej

Etap 1

Pierniczki z mąki gryczanej i pszennej
Mąki: pszenną i gryczaną przesiać do miski.

Na początek obie mąki pszenną i gryczaną należy przesiać.

Etap 2

Pierniczki z mąki gryczanej i pszennej
Do wymieszanych mąk dodać resztę sypkich składników.

Następnie należy dodać resztę sypkich składników i dokładnie wymieszać.

Etap 3

Pierniczki z mąki gryczanej i pszennej
Do roztopionego masła dodać miód i jajka.

Masło roztopić. Do ostudzonego masła dodać jajka, miód i wymieszać.

Etap 4

Pierniczki z mąki gryczanej i pszennej
Ciasto po wyrobieniu należy wałkować i foremkami wycinać ciasteczka.

Porcjami dodawać sypkie składniki do mokrych i wyrabiać elastyczne ciasto, które następnie należy wałkować i wykrawać pierniczki.

Etap 5

Pierniczki z mąki gryczanej i pszennej
Pierniczki po upieczeniu i przestudzeniu należy udekorować w dowolny sposób.

Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. po upieczeniu udekorować w dowolny sposób.