Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Piernik korzenny z polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Lekkie, puszyste ciasto o wspaniałym zapachu i smaku. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Polecam!

Piernik korzenny z polewą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik korzenny z polewą

 

  • Ciasto:
  • 8 dag margaryny
  • 10 dag cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Polewa:
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

Piernik korzenny z polewą
Margarynę rozpuść z miodem i cukrem. Dodaj przyprawę korzenną oraz śmietanę. Wymieszaj i zagotuj. Masę odstaw do przestudzenia. Do masy dodaj żółtka. Zmiksuj. Stopniowo wsypuj mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem. Na końcu do ciasta dodaj pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszaj ciasto. Ciasto wyłóż na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 10x25cm). Piecz 60 minut w temperaturze 170 stopni. Masło gotuj 3 minuty razem z cukrem, wodą i kakao. Odstaw do przestudzenia. Gęstą polewą polej ciasto. Wierzch posyp migdałami lub orzechami włoskimi.
Piernik korzenny z polewą
Margarynę rozpuść razem z miodem i cukrem.
Piernik korzenny z polewą
Dodaj przyprawę korzenną oraz śmietanę. Wymieszaj i zagotuj. Masę odstaw do przestudzenia.
Piernik korzenny z polewą
Do masy dodaj żółtka. Zmiksuj. Stopniowo wsypuj mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem. Na końcu do ciasta dodaj pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszaj ciasto.
Piernik korzenny z polewą
Ciasto wyłóż na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 10x25cm). Piecz 60 minut w temperaturze 170 stopni.