SUPERPRZEPIS

Piernik miodowy z masą z kaszy manny

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Piernik miodowy z masą z kaszy manny

Łatwy w przygotowaniu, miękki i aromatyczny piernik miodowy przełożony cytrynową masą z kaszy manny.

Składniki:

Piernik miodowy z masą z kaszy manny

Ciasto:

Krem grysikowy:

Polewa:

  • 1 czekolada gorzka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mleko
  • posypki (u mnie karmelowa i opłatkowe śnieżynki)

Sposób przygotowania:

Piernik miodowy z masą z kaszy manny

Etap 1:

Piernik miodowy z masą z kaszy manny
Roztopić masło, miód i cukier, dodać przyprawę do piernika i kakao.

Do rondelka włożyć masło, wlać miód i dodać cukier, składniki roztopić na małym ogniu. Dodać przyprawę do piernika i kakao, wymieszać.

Etap 2:

Piernik miodowy z masą z kaszy manny
Dodać jajka, mąkę z sodą i dokładnie wymiksować.

Masę ostudzić. Dodawać po jednym jajku, wymieszać. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą i dokładnie połączyć składniki. (Ja do mieszania masy z mąką wykorzystałam robot planetarny z hakiem). Ciasto owinąć w folię, włożyć do lodówki i odstawić do następnego dnia.

Etap 3:

Piernik miodowy z masą z kaszy manny
Placki piec w 180°C do 10 minut (góra-dół).

Ciasto podzielić na trzy równe części. Rozwałkować, lekko podsypując mąką. W wyłożonej papierem do pieczenia formie 40x24 cm upiec trzy placki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, każdy placek piec do 10 minut (góra-dół).

Etap 4:

Piernik miodowy z masą z kaszy manny
Z mleka, manny, masła, cukru i soku z cytryny przygotować krem.

Krem:
Melko zagotować z kaszą manną. Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać wystudzony grysik, a na końcu sok z cytryny.

Etap 5:

Piernik miodowy z masą z kaszy manny
Masą grysikową przełożyć piernik.

Masą grysikową przełożyć piernik.

Etap 6:

Piernik miodowy z masą z kaszy manny
Polewą oblać wierzch ciasta, udekorować.

Polewę przygotować roztapiając czekoladę, masło, śmietanę w kąpieli wodnej. na końcu wlać trochę mleka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Polewę wylać na wierzch ciasta, udekorować wg uznania.

Tagi:

ciasto piernik