Sposób przygotowania:
Piernik miodowy z masą z kaszy mannyEtap 1:
Do rondelka włożyć masło, wlać miód i dodać cukier, składniki roztopić na małym ogniu. Dodać przyprawę do piernika i kakao, wymieszać.
Etap 2:
Masę ostudzić. Dodawać po jednym jajku, wymieszać. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą i dokładnie połączyć składniki. (Ja do mieszania masy z mąką wykorzystałam robot planetarny z hakiem). Ciasto owinąć w folię, włożyć do lodówki i odstawić do następnego dnia.
Etap 3:
Ciasto podzielić na trzy równe części. Rozwałkować, lekko podsypując mąką. W wyłożonej papierem do pieczenia formie 40x24 cm upiec trzy placki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, każdy placek piec do 10 minut (góra-dół).
Etap 4:
Krem:
Melko zagotować z kaszą manną. Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać wystudzony grysik, a na końcu sok z cytryny.
Etap 5:
Masą grysikową przełożyć piernik.
Etap 6:
Polewę przygotować roztapiając czekoladę, masło, śmietanę w kąpieli wodnej. na końcu wlać trochę mleka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Polewę wylać na wierzch ciasta, udekorować wg uznania.
karola25