Sposób przygotowania:
Piernik na święta
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku, porcjami dodajemy miód i śmietanę. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy z sodą i przyprawami korzennymi do piernika. Dosypujemy do masy, delikatnie mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Również delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 25 x 25 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przelewamy do niej masę. Pieczemy przez ok. 45 – 50 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu polewamy roztopioną polewą czekoladową, następnie robimy zygzaki z białej polewy.
![Piernik na święta Piernik na święta](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/piernik-na-swieta-169374.jpg)
![Piernik na święta Piernik na święta](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/piernik-na-swieta-169375.jpg)
![Piernik na święta Piernik na święta](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/piernik-na-swieta-169376.jpg)
![Piernik na święta Piernik na święta](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/piernik-na-swieta-169377.jpg)