PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Książka Kucharska: Ciasta bożonarodzeniowe

Piernik przekładany

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Niepowtarzalny piernik na Święta Bożego Narodzenia oraz na inne okazje.

Piernik przekładany

Składniki:

Piernik przekładany

 

  • Ciasto:
  • 100 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 100 g (5 łyżek) płynnego miodu
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1/2 szklanki (6 łyżek) kwaśnej śmietany
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 1 łyżka kakao
  • 1 Przyprawa korzenna Dr. Oetkera
  • Nadzienie:
  • 2 łyżki marmolady lub dżemu
  • 1 Polewa gotowa biała Dr. Oetkera
  • 30 g (1 łyżka) masła
  • kilka kropli Aromatu rumowego Dr. Oetkera

 

  • Dekoracja:
  • 1 Polewa gotowa deserowa Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:

Piernik przekładany
Sposób przygotowania: Margarynę utrzeć z cukrem dodając 2 żółtka, miód, wodę, śmietanę. Mąkę wymieszać z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Dodawać stopniowo do utartego tłuszczu, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy o długości 25 cm. Piec około 70 minut. Piekarnik gazowy: temp. 175oC (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 175oC (powinien być podgrzany) Po upieczeniu piernik zostawić w formie na 10 minut. Wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Polewę o smaku białej czekolady podgrzać w gorącej wodzie. Płynną polewę wlewać do utartego masła, dodać aromat, wymieszać. Dolny blat ciasta posmarować marmoladą, przykryć warstwą ciasta, następnie rozsmarować masę z białej czekolady, nałożyć ostatni blat ciasta. Wierzch ciasta polać polewą deserową.