Sposób przygotowania:
Piernik siostry AnetyUcieranie ciasta:
Miód podgrzewamy w rondelku. Miękkie masło ucieramy z cukrem i jajkami. Następnie dodajemy mąkę.
Gdy wszystko jest utarte ciągle ucierając mikserem wlewamy powoli ciepły miód. W łyżce ciepłej wody rozpuszczamy sodę oczyszczoną.
Dodajemy do ciasta zapachy korzenne i mleko. Miksujemy na gładką masę. Ciasto powinno być konsystencji kwaśnej śmietany.
Odstawienie ciasta do fermentacji:
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na parę godzin w celu fermentacji ciasta.
Pieczenie ciasta:
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast wykładamy ciasto piernikowe. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni i pieczemy ok. 1 godziny do momentu suchego patyczka.
Przełożenie ciasta:
Upieczone ciasto wyciągamy z blaszki i studzimy.
Przekrawamy na pół. Ciasto smarujemy dżemem z czarnej porzeczki i przekładamy blaty ciasta.
Etap końcowy:
Wodę rozpuszczamy z cukrem i landrynkami miętowymi w rondelku na małym ogniu. Gotujemy "na nitkę". Ściągamy z ognia i studzimy. Dodajemy krople miętowe. Ucieramy lukier chwilę pałką.
Gotowym lukrem polewamy piernika.