Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 428]

Piernik siostry Anety

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny piernik przełożony dżem z czarnej porzeczki, polany lukrem miętowym. Taki piernik w dzieciństwie piekła nam siostra na święta.

Piernik siostry Anety Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Piernik siostry Anety

na ciasto:

dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki
  • 1/3 szkl. wody
  • 1 paczka landrynek miętowych
  • 1/4 szkl. cukru
  • parę kropli miętowych

Sposób przygotowania:

Piernik siostry Anety

Ucieranie ciasta:

Piernik siostry Anety
Do utartego ciasta dodajemy przyprawy korzenne

Miód podgrzewamy w rondelku. Miękkie masło ucieramy z cukrem i jajkami. Następnie dodajemy mąkę.

Gdy wszystko jest utarte ciągle ucierając mikserem wlewamy powoli ciepły miód. W łyżce ciepłej wody rozpuszczamy sodę oczyszczoną.

Dodajemy do ciasta zapachy korzenne i mleko. Miksujemy na gładką masę. Ciasto powinno być konsystencji kwaśnej śmietany.

Odstawienie ciasta do fermentacji:

Piernik siostry Anety
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na parę godzin

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na parę godzin w celu fermentacji ciasta.

Pieczenie ciasta:

Piernik siostry Anety
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy ciasto

Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast wykładamy ciasto piernikowe. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni i pieczemy ok. 1 godziny do momentu suchego patyczka.

Przełożenie ciasta:

Piernik siostry Anety
Przekrojone ciasto piernikowe przekładamy dżemem z czarnej porzeczki

Upieczone ciasto wyciągamy z blaszki i studzimy.

Przekrawamy na pół. Ciasto smarujemy dżemem z czarnej porzeczki i przekładamy blaty ciasta.

Etap końcowy:

Piernik siostry Anety
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy cukier z wodą i landrynkami

Wodę rozpuszczamy z cukrem i landrynkami miętowymi w rondelku na małym ogniu. Gotujemy "na nitkę". Ściągamy z ognia i studzimy. Dodajemy krople miętowe. Ucieramy lukier chwilę pałką.

Gotowym lukrem polewamy piernika.

Tagi:

okazje piernik