Sposób przygotowania:
Piernik staropolski
Ciasto: Miód, masło i cukier podgrzewać w rondlu do czasu aż składniki się rozpuszczą. Ostudzić. Sodę rozpuścić w mleku, połączyć z pozostałymi składnikami ciasta. Zagnieść i przełożyć do kamionkowego lub szklanego naczynia. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na ok 5 tygodni. Na kilka dni przed pieczeniem wyjąć, rozwałkować na 3 placki i upiec w 160 stopniach przez ok 20 minut. Masa: połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym wymieszać kaszkę manną. Gdy mleko się zagotuje, wlać kaszkę i mieszać do czasu aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć i cały czas miksując dodawać kaszkę. Piernik przekładać powidłami i masą. Polać polewą i dowolnie udekorować. Polewa: Żelatynę zalać 3 łyżkami wody, zostawić do napęcznienia. Pozostałe składniki podgrzewać do czasu aż się rozpuszczą i połączą. Żelatynę podgrzać aż się rozpuści i wymieszać z polewą. Ostudzić i polać ciasto.
monikaT83
joana30
Dziękuję :)