justynkam

justynkam

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Piernik staropolski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piernik który zawsze wychodzi

Piernik staropolski

Składniki:

Piernik staropolski

 

  • 125 g masła
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
  • 1,5 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 300 mąki tortowej
  • 2 łyżki kawy zbożowej

 

  • Przełożenie
  • Mały słoik marmolady

 

Sposób przygotowania:

Piernik staropolski
Roztopić masło z cukrem, dodać miód, powidła śliwkowe, cynamon przyprawę korzenną i kilka minut trzymać na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Do ciepłej masy dodać sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Rozmieszać energicznie , następnie dodawać stopniowo przesianą mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Masę wylać do przygotowanej i wysmarowanej tłuszczem foremki –keksówki. Piec przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto przekroić na trzy części i każdą część przełożyć marmoladą. Ciasto można polać czekoladą. Smacznego .