Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Piernik świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczny, pachnący świętami :)

Piernik świąteczny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik świąteczny

 

  • 1/2 kostki margaryny( 12,5 dag)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 szklanki mleka 3.2%
  • 1 słoik powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Piernik świąteczny
Margaryna powinna być miękka. Miksujemy ją z cukrem i całymi jajkami do uzyskania jednolitej masy. Mąkę przesiewamy z sodą, cynamonem, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, kakao. Następnie dodajemy porcjami mąkę, mleko i dżem( 3/4 słoika). Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni. Po przestudzeniu kroimy ciasto na dwa blaty i przekładamy pozostałymi powidłami/ dżemem. Możemy polać polewą przygotowaną z czekolady i margaryny. Margarynę( 10 dag) rozpuszczamy z tabliczką gorzkiej czekolady.
Piernik świąteczny
Do ciasta dodajemy małymi porcjami powidła.
Piernik świąteczny
Do ciasta dodajemy po łyżce przesianej mąki.
Piernik świąteczny
Ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy.
Piernik świąteczny
Ciasto możemy polukrować lub polać czekoladą.