Sposób przygotowania:
Piernik w polewie czekoladowej
W rondlu roztopić masło, dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Do gorącego dodać miód, 2 łyżki powideł, przyprawę do pierników, cynamon, wymieszać. Następnie lekko przestudzić, dodać sodę, mleko oraz roztrzepane jajka. energicznie wymieszać. Ciągle mieszając dodawać stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z kakao, dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarach 34/8 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40- 45 minut w temp 175 stopni. Po całkowitym ostudzeniu ciasto przekroić na pół i przełożyć pozostałymi powidłami. Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, wymieszać i oblać ciasto. Po wierzchu posypać płatkami migdałowymi.