Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Piernik w polewie czekoladowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Piernik to bardzo popularne i smaczne ciasto.

Piernik w polewie czekoladowej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Piernik w polewie czekoladowej

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mleka
  • 2 jajka
  • 15 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 10 dag czekolady deserowej
  • 1 łyżka śmietany
  • 20 dag powideł śliwkowych
  • płatki migdałowe

 

 

 

Sposób przygotowania:

Piernik w polewie czekoladowej
W rondlu roztopić masło, dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Do gorącego dodać miód, 2 łyżki powideł, przyprawę do pierników, cynamon, wymieszać. Następnie lekko przestudzić, dodać sodę, mleko oraz roztrzepane jajka. energicznie wymieszać. Ciągle mieszając dodawać stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z kakao, dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarach 34/8 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40- 45 minut w temp 175 stopni. Po całkowitym ostudzeniu ciasto przekroić na pół i przełożyć pozostałymi powidłami. Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, wymieszać i oblać ciasto. Po wierzchu posypać płatkami migdałowymi.
Piernik w polewie czekoladowej
Ciasto wyłożyć do przygotowanej foremki keksowej
Piernik w polewie czekoladowej
Upieczone zimne ciasto przełożyć powidłami śliwkowymi