basia216

basia216

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Piernik wg basi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piernik gotowy do jedzenia po dwóch dniach

Piernik wg basi

Składniki:

Piernik wg basi

 

  • 1 kg mąki
  • 4 jajka
  • 1/2 kg cukru
  • 1 paczka margaryny
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów laskowych
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 łyżek miodu
  • 2 budynie czekoladowe
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 słoik powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Piernik wg basi
Miód, cukier, margarynę, sparzone wrzątkiem rodzynki, orzechy laskowe, kawę rozpuszczalną, cynamon, kakao, cukier waniliowy rozpuścić i zagotować. Ostudzić, dodać jajka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, budynie czekoladowe. Zostawić na 2 dni w temperaturze pokojowej. Blachę posmarować margaryną, posypać bułką tarta, wyłożyć ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez 1 godzinę. Po wystudzeniu przekroić ciasto i przełożyć powidłami śliwkowymi.