elizabeth702

elizabeth702

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Piernik z koniakiem i kawą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Piernik z koniakiem i kawą

Piernik z koniakiem i kawą

Składniki:

Piernik z koniakiem i kawą

 

  • 60 dag mąki pszennej
  • 30 dag miodu
  • 25 dag cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125 ml mocnego naparu kawowego
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • 6 dag rodzynek
  • 5 jajek
  • 4 łyżki koniaku
  • 3 łyżki tartej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki ziela mielonego ziela angielskiego

 

 

Sposób przygotowania:

Piernik z koniakiem i kawą
Z jajek ubić pianę. Nie przerywając ubijania wsypywać cukier. Lekko podgrzany miód rozpuścić w naparze z kawy, wlać do ubitych jajek. Dokładnie wymieszać z olejem. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i olejem. Wsypać do masy jajecznej, dobrze wymieszać, następnie wymieszać z przyprawami. Sparzyć rodzynki, wsypać, wlać koniak. Formę natłuścić wlać dobrze wymieszane ciasto. Piec w temp. 180 st. C aż będzie miało ciemno-brązowy kolor.