jagna

jagna

Szef Kuchni
[Przepisów: 18]

Pierniki mojej mamy

  • 22
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Pyszne świąteczne (i nie tylko) pierniki - mięciutkie i aromatyczne. Możesz je zajadać przez cały rok!

Pierniki mojej mamy

Składniki:

Pierniki mojej mamy

 

  • 1 kg mąki
  • 1 kostka tłuszczu
  • 0,5 kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao (3)
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 8 jajek (5 żółtek, 3 całe jajka)
  • 0,75 szklanki kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Pierniki mojej mamy
Mąkę wymieszać z kakao i soda. Miód i przyprawę do pierników rozpuścić razem, dodać margarynę, zagotować i ostudzić. Jajka ubić z cukrem. Wszystko razem wymieszać, dodać kwaśną śmietanę. Przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej do następnego dnia.



Ciasto sie trochę "rozluźni", więc przed rozwałkowywaniem należy dodać do niego jeszcze mąkę. Dodać tyle mąki, żeby ciasto nie było ani za miękkie, ani za twarde, dobre do wałkowania.



Ciasto rozwałkować – nie za cienko, na grubość około 0,5 – 1 cm. Wycinać pierniki i piec około 10 minut w temperaturze 150 – 180 °C.



Po upieczeniu polukrować i ozdobić posypką.