Sposób przygotowania:
Pierniki świąteczne
Zmieszaj 0,5 kg. miodu, 0,5 kg. cukru kryształu i dodaj 200 gram masła.
Kiedy składniki te będą miały jednolitą konsystencję, wsyp 3 łyżki kakao ciemnego (te z wiatrakiem) i dodaj 1 szklankę zimnego mleka.
Do tego wrzuć 2 duże paczki przypraw korzennych, 2 małe paczki cynamonu mielonego-40 g, oraz garść bakalii (rodzynki, rozdrobnione orzechy włoskie, migdały).
Teraz dobrze zagrzej, ale nie gotuj, a otrzymasz pachnący gęsty płyn.
Teraz wlej wszystko do 1,5 kg. mąki pszennej w misce.
Dodaj 3 małe proszki do pieczenia-54 g. z 1 jajkiem i 2 żółtkami.
Ciasto dobrze wymieszaj i odstaw na parę minut do lodówki.
Potem po wyjęciu, rozwałkuj na desce piernik, podsypując mąką i wykrawaj różne kształty pierników grubości-0,5 cm.
Ułóż je na blasze nie za gęsto i wsadź do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 C z termoobiegiem na 10 minut.
Po wyciągnięciu i ostygnięciu pierników, lukrujemy je wcześniej zrobionym lukrem, a następnie dekorujemy je według własnego uznania, tj.: różnokolorowymi posypkami, wiórkami kokosowymi-białe i zielone, ćwiartkami orzecha włoskiego, migdałami, itp.
Przechowywać w szczelnie zamkniętych puszkach.
Kiedy składniki te będą miały jednolitą konsystencję, wsyp 3 łyżki kakao ciemnego (te z wiatrakiem) i dodaj 1 szklankę zimnego mleka.
Do tego wrzuć 2 duże paczki przypraw korzennych, 2 małe paczki cynamonu mielonego-40 g, oraz garść bakalii (rodzynki, rozdrobnione orzechy włoskie, migdały).
Teraz dobrze zagrzej, ale nie gotuj, a otrzymasz pachnący gęsty płyn.
Teraz wlej wszystko do 1,5 kg. mąki pszennej w misce.
Dodaj 3 małe proszki do pieczenia-54 g. z 1 jajkiem i 2 żółtkami.
Ciasto dobrze wymieszaj i odstaw na parę minut do lodówki.
Potem po wyjęciu, rozwałkuj na desce piernik, podsypując mąką i wykrawaj różne kształty pierników grubości-0,5 cm.
Ułóż je na blasze nie za gęsto i wsadź do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 C z termoobiegiem na 10 minut.
Po wyciągnięciu i ostygnięciu pierników, lukrujemy je wcześniej zrobionym lukrem, a następnie dekorujemy je według własnego uznania, tj.: różnokolorowymi posypkami, wiórkami kokosowymi-białe i zielone, ćwiartkami orzecha włoskiego, migdałami, itp.
Przechowywać w szczelnie zamkniętych puszkach.
gusia1000
jaga85
BozenaMatuszczyk
gusia1000