monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Piernikowa rolada z śmietana i delicjami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W Wigilię w południe uświadomiłam sobie,że nic piernikowego nie mam i wtedy wpadłam na pomysł,żeby zrobić taka roladę i w ciągi niecałej godziny była gotowa, Jest prosta, elegancka i przepyszna, zapraszam:)

Piernikowa rolada z śmietana i delicjami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernikowa rolada z śmietana i delicjami

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 szklanki cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Przełożenie:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 śmietan-fix
  • Skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 4 delicje

 

Sposób przygotowania:

Piernikowa rolada z śmietana i delicjami
Biszkopt: Przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika wszystko wymieszać i odstawić na kilka chwil na bok. Do jajek dodać cukier i zmiksować go do otrzymania puszystości. Partiami dodawać mąkę i delikatnie wymieszać. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć delikatnie biszkopt z piekarnika i przełożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon i zostawić do ostygnięcia. Przełożenie: Do wysokiej miski przelać śmietankę i wstępnie ubić. Dodać zagęstnik oraz cukier puder i ubić na sztywno. Dodać zesty ze skórki pomarańczowej i wymieszać. Rozsmarować na biszkopcie i ułożyć delicje. Zrolować i odłożyć na kilka godzin a najlepiej na cała noc. Oprószyć cukrem pudrem i pokroić na plastry. Smacznego!
Piernikowa rolada z śmietana i delicjami
do mieszanki mąk kakao dodać przyprawę do piernika i wymieszać
Piernikowa rolada z śmietana i delicjami
jajka ubić z cukrem na puszysty jasny krem
Piernikowa rolada z śmietana i delicjami
do ubitej kremówki dodać zesty z pomarańczy
Piernikowa rolada z śmietana i delicjami
na biszkopcie rozsmarować śmietanę i ułożyć delicje