Sposób przygotowania:
Piernikowe choinki 4
W garnku zmieszać miód i cukier. całość gotować na wolnym ogniu aż do chwili połączenia i powstania gęstego syropu. Odstawić do przestudzenia. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać margarynę i lekko posiekać, dodać jajko, sodę, śmietanę i kakao. Następnie powoli wlać przestudzony syrop miodowy.
Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na ok 1 godz. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok 0.5 cm. Literatką i kieliszkiem wykroić po 3 kółka (+ zrobić 3 dodatkowe troszeczkę grubsze i większe - na podstawę choinek), a specjalną foremką lub szablonem gwiazdki po 3 każdej wielkości. Tak przygotowane ciasteczka piec ok 20-30 min w temp 180-200C.
Po upieczeniu można polać polewą zrobioną z rozpuszczonej na wolnym ogniu czekolady z dodatkiem śmietany.
Rada: Po upieczeniu ciastka są twarde i potrzebują kilku dni, aby zmiękły. Dla osób niecierpliwych można podgrzać je w kuchence mikrofalowej :)
Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na ok 1 godz. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok 0.5 cm. Literatką i kieliszkiem wykroić po 3 kółka (+ zrobić 3 dodatkowe troszeczkę grubsze i większe - na podstawę choinek), a specjalną foremką lub szablonem gwiazdki po 3 każdej wielkości. Tak przygotowane ciasteczka piec ok 20-30 min w temp 180-200C.
Po upieczeniu można polać polewą zrobioną z rozpuszczonej na wolnym ogniu czekolady z dodatkiem śmietany.
Rada: Po upieczeniu ciastka są twarde i potrzebują kilku dni, aby zmiękły. Dla osób niecierpliwych można podgrzać je w kuchence mikrofalowej :)