Sposób przygotowania:
Pieróg calzone z salami
Drożdże wkładamy do miski z wodą i rozcieramy. Mąkę, sól, olej oraz rozczyn drożdżowy zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Przygotowujemy farsz: salami kroimy na paseczki, oliwki przekrawamy na pół lub na ćwiartki, pieczarki drobno siekamy, tak samo cebulę. Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy pieczarki, solimy. Smażymy przez chwilę. Dodajemy salami i oliwki. Mieszamy wszystko, dodajemy łyżeczkę przecieru pomidorowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy ciasto już wyrośnie, dzielimy je na pół i rozwałkowujemy na 2 placki. Brzegi placków smarujemy roztrzepanym jajkiem. Środek smarujemy pesto, nakładamy farsz. Placki składamy na pół, zalepiamy brzegi. Wkładamy je na blachę wyłożoną pergaminem. Smarujemy wierzch placków resztą rozkłóconego jajka. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około pół godziny.