Sposób przygotowania:
Pieróg szwedzki
Cebule kroimy w grubą kostkę wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Po 30 minutach dodajemy poszatkowane pieczarki i dusimy kolejne 30 minut.
Do wywaru dodajemy przecier pomidorowy i przeciskamy czosnek. Sos można zagęścić mąką.
Do ciemnej miski wlewamy letnie mleko, rozprowadzamy w nim drożdże, dodajemy małą łyżeczkę cukru, trzy łyżki mąki i przykrywamy pokrywką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie drożdże wyrosną, dodajemy pozostałe składniki ciasta, wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Dzielmy ciasto na 8 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy, smarujemy ostudzonym sosem, układamy na sosie wystudzony gulasz i składamy na połowę zaklejając pieróg. Na blaszce wyłożonej papierem delikatnie układamy pierogi. Ostrożnie, bardzo łatwo przerwać ciasto a wtedy sos i gulasz „uciekną” ze środka. Pierogi smarujemy rozkuconym jajkiem i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy 30 min. w tem. 200 ° C
Do wywaru dodajemy przecier pomidorowy i przeciskamy czosnek. Sos można zagęścić mąką.
Do ciemnej miski wlewamy letnie mleko, rozprowadzamy w nim drożdże, dodajemy małą łyżeczkę cukru, trzy łyżki mąki i przykrywamy pokrywką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie drożdże wyrosną, dodajemy pozostałe składniki ciasta, wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Dzielmy ciasto na 8 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy, smarujemy ostudzonym sosem, układamy na sosie wystudzony gulasz i składamy na połowę zaklejając pieróg. Na blaszce wyłożonej papierem delikatnie układamy pierogi. Ostrożnie, bardzo łatwo przerwać ciasto a wtedy sos i gulasz „uciekną” ze środka. Pierogi smarujemy rozkuconym jajkiem i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy 30 min. w tem. 200 ° C