Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Pieróg szwedzki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Domowy pieróg szwedzki doskonały na obiad

Pieróg szwedzki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieróg szwedzki

 

 

  • sos
  • 1 szklanka wywaru z warzyw lub mięsa
  • 1 przecier pomidorowy
  • 2 ząbki czosnku

 

  • farsz:
  • 50 dkg mięsa
  • 2 cebule
  • 30 dkg pieczarek
  • olej
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pieróg szwedzki
Cebule kroimy w grubą kostkę wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Po 30 minutach dodajemy poszatkowane pieczarki i dusimy kolejne 30 minut.
Do wywaru dodajemy przecier pomidorowy i przeciskamy czosnek. Sos można zagęścić mąką.
Do ciemnej miski wlewamy letnie mleko, rozprowadzamy w nim drożdże, dodajemy małą łyżeczkę cukru, trzy łyżki mąki i przykrywamy pokrywką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie drożdże wyrosną, dodajemy pozostałe składniki ciasta, wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Dzielmy ciasto na 8 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy, smarujemy ostudzonym sosem, układamy na sosie wystudzony gulasz i składamy na połowę zaklejając pieróg. Na blaszce wyłożonej papierem delikatnie układamy pierogi. Ostrożnie, bardzo łatwo przerwać ciasto a wtedy sos i gulasz „uciekną” ze środka. Pierogi smarujemy rozkuconym jajkiem i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy 30 min. w tem. 200 ° C
Pieróg szwedzki
Składniki niezbędne do przygotowania pierogów szwedzkich
Pieróg szwedzki
Pierogi zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni