Sposób przygotowania:
Pierogi ala pizza
Do szklanki z letnią wodą wsypałam drożdże, sól, cukier i dolałam olej Kujawski – całość starannie mieszałam przez 5 minut. Zawartość wlewamy do miseczki z mąką pszenną i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto drożdżowe jest już odpowiedniej konsystencji odstawiamy do wyrośnięcia na godzinkę . Chciałam szybciej zrobić więc ciasto podzieliłam na dwie części, uformowałam kulki i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 stopni na 20 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam i miseczką wycinałam kółka . Na każde kółko wyciskałam na środek sos salsa posypałam bazylią, oregano ,czosnkiem z młynka . Pokroiłam pieczarki drobno , paprykę zielona i ser oraz oliwki zielone i ciemne położyłam na każde kółko i składałam na połowę przyciskając końce widelcem . Poszły do pieca na 15 minut w 180 stopniach piekłam. Wyszły bardzo delikatne ciasto z olejem Kujawskim nabrało wyrazistości i smaku . Wyszło mi 18 pierogów
zewa
lalunia
Jeśli pokroisz drobno pieczarki i paprykę to smakują super z rozpuszczonym serem :)