Pierogi chińskie Won-Ton

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Łyżkę masła rozgrzać na patelni, przesmażyć mięso, dodać marchew, seler, bambus...

Pierogi chińskie Won-Ton

Składniki:

Pierogi chińskie Won-Ton

 

  • 25 dag mielonego mięsa z kurczaka
  • paczka placków ryżowych (albo ciasto na pierogi)
  • 5 dag tartej marchwi
  • 5 dag posiekanego bambusa z puszki
  • 10 dag posiekanego selera naciowego
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki tartego imbiru
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pierogi chińskie Won-Ton
Łyżkę masła rozgrzać na patelni, przesmażyć mięso, dodać marchew, seler, bambus i imbir oraz sos sojowy. Smażyć ok. 5 minut. Posypać mąką, wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Placki ryżowe skropić wodą (albo przygotować ciasto na pierogi i z niego wykrawać krążki). Nakładać farsz, zalepiać, piec w piekarniku albo smażyć w głębokim oleju jak pączki. Najlepiej podawać z sosem śliwkowym albo słodko-kwaśnym.