Sposób przygotowania:
pierogi leniwe
Ziemniaki umyć, obrać ze skórki, opłukać, zalać gorącą wodą, posolić ugotować i odcedzić.
Ser i ziemniaki zemleć w maszynce dodać jaja, mąke, mąke ziemniaczaną, cukier, sól, i dobrze wymieszać.
Z masy formować wałeczki, obtaczać w mące i kroić skośne kluski.
Kluski wrzucić do gotującej wody, osolić i krótko gotować. Wyjmować cedzakiem. Bułkę tartą zrumienić na patelni, dodać masła i margaryny stopić, polać leniwe pierogi na talerzu.
Ser i ziemniaki zemleć w maszynce dodać jaja, mąke, mąke ziemniaczaną, cukier, sól, i dobrze wymieszać.
Z masy formować wałeczki, obtaczać w mące i kroić skośne kluski.
Kluski wrzucić do gotującej wody, osolić i krótko gotować. Wyjmować cedzakiem. Bułkę tartą zrumienić na patelni, dodać masła i margaryny stopić, polać leniwe pierogi na talerzu.