SUPERPRZEPIS

Pierogi po-rosołowe mięsno-warzywne

  • 14
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Pierogi po-rosołowe mięsno-warzywne Więcej zdjęć (5)

Jeden z pysznych sposobów wykorzystania warzyw i mięsa z rosołu

Składniki:

Pierogi po-rosołowe mięsno-warzywne

 

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki + do podsypania – u mnie poznańska
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki letniej wody
  • FARSZ:
  • około 1,5 szklanki drobno posiekanego mięsa drobiowego z rosołu – u mnie z indyczego skrzydła i uda kurczaka
  • resztki warzyw z rosołu:
  • 2 czubate łyżki posiekanego selera
  • 1 czubata łyżka posiekanej marchewki
  • 1 czubata łyżka posiekanej pietruszki
  • oraz:
  • około 3 łyżek posiekanego ugotowanego al dente brokuła – najlepiej łodygi
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • sól
  • pieprz
  • DODATKOWO:
  • do gotowania: sól, łyżka oleju
  • do podania: 1-2 łyżki sklarowanego masła, prażona cebulka

Sposób przygotowania:

Pierogi po-rosołowe mięsno-warzywne
CIASTO: mąkę przesiałam do miski, dodałam szczyptę soli i wodę, wymieszałam łyżką, a następnie na stolnicy wyrobiłam dłońmi gładkie ciasto. Przykryłam je odwróconą do góry dnem miską i pozostawiłam na 20 minut, żeby odpoczęło. FARSZ: mięso z rosołu obrałam ze skóry i oddzieliłam od kości, drobno posiekałam. Równie drobno posiekałam ocalałe z rosołu warzywa: marchewkę, pietruszkę i selera, oraz różyczkę brokuła. Kawałek cebuli obrałam ze skóry, drobno posiekałam i usmażyłam na rumiano na łyżce oleju, dodałam do reszty składników farszu. Dosypałam posiekany koperek, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, wymieszałam. PIEROGI: w dużym rondlu nastawiłam wodę na gotowanie pierogów. Ciasto rozwałkowałam na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Foremką do pierogów wykrawałam kółka, nakładałam po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiałam pierogi. Gotowe odkładałam na ściereczkę i ściereczką przykrywałam, żeby nie obsychały. Do wrzącej wody dodałam sól i olej, włożyłam pierogi i gotowałam je na wolnym ogniu, przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Żeby sprawdzić czy ciasto jest wystarczająco miękkie, wbiłam widelec w „falbankę”. Łyżką cedzakową wyłożyłam pierogi na sito, żeby odciekły, a następnie przełożyłam je na talerze. Mało stopiłam na patelni, wymieszałam z prażoną cebulką i polałam wierzch pierogów.
Pierogi po-rosołowe mięsno-warzywne
Drobno posiekane składniki farszu pierogowego.
Pierogi po-rosołowe mięsno-warzywne
Zagniotłam gładkie ciasto i zostawiłam je na 20 minut pod przykryciem.
Pierogi po-rosołowe mięsno-warzywne
Foremką do pierogów wykrawałam kółka i nakładałam na nie farsz.
Pierogi po-rosołowe mięsno-warzywne
Pierogi gotowałam kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię.