Sposób przygotowania:
Pierogi ruskie
Mąkę przesiać przez sitko, łyżeczkę masła (dobrze jeśli masło jest miękkie). Wbić całe jajko, dodać szczyptę soli i cukru. Wyrabiać ciasto dodając po trochu ciepłej a nawet lekko gorącej wody. Wody dodajemy tyle ile wgniecie się w ciasto. Moja mama po wyrobieniu ciasta żeby było miękkie bije je o deskę tak ok. 1 minuty. Następnie cisto rozwałkować by było cieniutkie. Farsz ziemniaki i ser zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno posiekać delikatnie posolić i popieprzyć zeszklić na maśle. Dodać do sera i ziemniaków, wszystko dokładnie wymieszać.Z ciasta wykrawamy koła lun kroimy je w kwadraty nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy. Ja pomagałam sobie taką foremką do pierogów :). Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, po 3 minutach od wypłynięcia wyjmujemy na talerze. Podajemy według uznania polane masłem i cebulką lub ze skwarkami. Smacznego.
Lady Marmolada