SUPERPRZEPIS

Pierogi ruskie

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pierogi ruskie Więcej zdjęć (3)

Przepis na ciasto mam od mojej mamy. A ruskie pierogi są moimi ulubionymi.

Składniki:

Pierogi ruskie

 

  • Ciasto:
  • 2-3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka masła lub pasek masła o grubości 0,5 cm
  • jajko
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie
Mąkę przesiać przez sitko, łyżeczkę masła (dobrze jeśli masło jest miękkie). Wbić całe jajko, dodać szczyptę soli i cukru. Wyrabiać ciasto dodając po trochu ciepłej a nawet lekko gorącej wody. Wody dodajemy tyle ile wgniecie się w ciasto. Moja mama po wyrobieniu ciasta żeby było miękkie bije je o deskę tak ok. 1 minuty. Następnie cisto rozwałkować by było cieniutkie. Farsz ziemniaki i ser zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno posiekać delikatnie posolić i popieprzyć zeszklić na maśle. Dodać do sera i ziemniaków, wszystko dokładnie wymieszać.Z ciasta wykrawamy koła lun kroimy je w kwadraty nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy. Ja pomagałam sobie taką foremką do pierogów :). Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, po 3 minutach od wypłynięcia wyjmujemy na talerze. Podajemy według uznania polane masłem i cebulką lub ze skwarkami. Smacznego.
Pierogi ruskie
Etap 1
Pierogi ruskie
Etap 2