Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1394]

Pierogi ruskie z wędzonym boczkiem i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne pierogi ruskie farszem serowo-ziemniaczanym, które posmakują nawet najwybredniejszemu niejadkowi.

Pierogi ruskie z wędzonym boczkiem i cebulą

Składniki:

Pierogi ruskie z wędzonym boczkiem i cebulą

biały ser

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie z wędzonym boczkiem i cebulą
Ciasto: Do przesianej mąki wbić jajko, dodać sól i wodę. Składniki porządnie wyrobić (ciasto ma być wolne). Farsz: Ugotowane ziemniaki potłuc. Dodać pokruszony (nie mielony, mają być grudki) biały ser i cebulę zarumienioną na patelni. Farsz doprawić solą z pieprzem.

Ciasto rozwałkować na mniej więcej 2 mm, wyciąć krążki (najlepiej szklanką), położyć nadzienie, złożyć na połowę i zlepić brzegi (widelcem).

Pierogi wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem soli i zamieszać. Garnek przykryć. Po wypłynięciu na powierzchnię wody gotować około 3 minut (na małym ogniu).

Można dodatkowo podsmażyć i podać z podsmażonym boczkiem i cebulą.