Sposób przygotowania:
Pierogi ruskie z wędzonym boczkiem i cebulą
Ciasto: Do przesianej mąki wbić jajko, dodać sól i wodę. Składniki porządnie wyrobić (ciasto ma być wolne). Farsz: Ugotowane ziemniaki potłuc. Dodać pokruszony (nie mielony, mają być grudki) biały ser i cebulę zarumienioną na patelni. Farsz doprawić solą z pieprzem.
Ciasto rozwałkować na mniej więcej 2 mm, wyciąć krążki (najlepiej szklanką), położyć nadzienie, złożyć na połowę i zlepić brzegi (widelcem).
Pierogi wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem soli i zamieszać. Garnek przykryć. Po wypłynięciu na powierzchnię wody gotować około 3 minut (na małym ogniu).
Można dodatkowo podsmażyć i podać z podsmażonym boczkiem i cebulą.
Ciasto rozwałkować na mniej więcej 2 mm, wyciąć krążki (najlepiej szklanką), położyć nadzienie, złożyć na połowę i zlepić brzegi (widelcem).
Pierogi wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem soli i zamieszać. Garnek przykryć. Po wypłynięciu na powierzchnię wody gotować około 3 minut (na małym ogniu).
Można dodatkowo podsmażyć i podać z podsmażonym boczkiem i cebulą.