jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Pierogi ruskie z ciasta drożdżowego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pierogi ruskie z ciasta drożdżowego wspaniałe danie na obiad

Pierogi ruskie z ciasta drożdżowego

Składniki:

Pierogi ruskie z ciasta drożdżowego

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie z ciasta drożdżowego
CIASTO: Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać mleko, zostawić na 2 minuty. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać razem z masłem, dodać żółtko, 1/2 jajka, szczyptę soli i drożdże. Ciasto szybko wyrobić i rozwałkować w prostokąt. NADZIENIE: Ziemniaki ugotować, przekręcić przez maszynkę razem z serem, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i usmażoną na złoty kolor. Wszystkie składniki dokładnie utrzeć, dodać sól i pieprz. Z rozwałkowanego ciasta wykroić krążki średnicy 8-10 cm. Na środek każdego krążka nałożyć nadzienie, złożyć na pół, zlepić brzegi i ozdobnie zagiąć. Ułożyć w blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką. Postawić w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie, posmarować na wierzchu jajkiem i wstawić do piekarnika na 20-30 minut. Upieczone, lekko zrumienione pierogi wyjąć i ułożyć w półmisku. Podawać na gorąco z masłem.